Marcel Ahuis, Esther de Schiffart and Amador Rodriguez win Dutch Open 2019 (Update+photos)

On 23 – 25 august the Dutch Open was played at Pitch and Putt Oirschot. Marcel Ahuis, Esther de Schiffart and Amador Rodriguez won in their respective category. For a full report in English click HERE. Photos of the prize ceremony can be found at the bottom of this page. Full results can be found HERE.

Top Pitch en Putt in zomers Brabant

Van 23 t/m 25 augustus werd het Dutch Open gespeeld op Pitch en Putt Oirschot. Onder zomerse omstandigheden genoten zowel spelers, publiek en andere belangstellenden van een lang weekend vol Pitch en Putt. Net als afgelopen jaren stond het toernooi buiten top Pitch en Putt, in het kader van vriendschap, plezier en vooral genieten van de prachtige omstandigheden van de baan en de accommodatie. Dit jaar werd gekenmerkt door leuke debutanten, verassende uitslagen, persoonlijke records, maar bovenal de gedeelde passie voor de Pitch en Putt sport.

Al zo vroeg als woensdag arriveerden de eerste spelers vanuit de diverse landen om zich voor te bereiden. Het toernooi werd vrijdag vanaf 15:00 afgetrapt met de traditionele matchplay wedstrijd. Hieraan deden 47 spelers mee. In een spannende finale wist Marcel Ahuis, Rolf Kwant te verslaan en de toon te zetten voor een fantastisch toernooi met een mogelijk spannende strijd bovenin.

Eerste wedstrijddag

Zaterdag stonden de eerste 2 ronden strokeplay op het programma. In 2 ochtend- en middaggroepen sloegen de spelers onder een heerlijke tropische zon af. Bij de dames stond topfavoriet Esther de Schiffart na 2 ronden bovenaan met -2, gevolgd door Hedy Timmerman met +7 en lokale “Oirschot heldin” Leni van Gerven-Houbraken met +10.

In de categorie senioren knalde Amador Rodriguez met -11 na 2 ronden uit de startblokken, gevolgd door Jimmy O’Niell (-4) en de winnaar van 2017: Sean Minogue (-1).

Bij de heren zette Marcel Ahuis zijn flow van de dag ervoor voort door meteen het baanrecord te verbeteren met een rondje 45 (-9), om deze in de 2e ronde aan te vullen met een rondje -4 (-13 totaal). Marcel werd gevolgd door Declan McCarron (winnaar 2017) met -8 en John Minogue, Jim Judge en Christopher Hickey; allen met een score van -6.

Finaledag: favorieten maken status waar

Bij de dames stond Esther de Schiffart aan het begin van de finale 9 slagen voor op de nr. 2 Hedy Timmerman. Met een stabiele ronde van -2 maakte Esther als eerste haar favorietenstatus waar en werd voor de 7x Dutch Open kampioen bij de dames. Hedy haalde voor het eerst als nr. 2 het podium op een Dutch Open met een stabiele laatste ronde van +3 (totaal +10).

Om plek 3 was er volop spanning. Kim Kuijsters, debutant in de Pitch en Putt sport, met handicap 4 op de grote baan stond na 2 ronden met +12, 2 slagen achter op Leni van Gerven-Houbraken (-10). Met een goede laatste ronde van 54 wist zij Leni (laatste ronde +7) te passeren en meteen haar debuut kracht bij te zetten door het podium te halen met een knappe 3e plaats.

Bij de senioren stond Amador Rodriguez dusdanig voor (7 slagen) op de nr.2 Jimmy O’Niell, dat het bijna niet de vraag was of hij zou winnen, maar met hoeveel. Met een zeer knappe laatste ronde van -6 haalde Amador bij de senioren de titel binnen en wist meteen, zo bleek later, de beste score van het gehele toernooi neer te zetten met -17.

Jimmy gooide er ook een knappe laatste ronde uit van -6 om als tweede te eindigen met -10. Sean Minogue bleef staan waar hij al op stond (-1) na een laatste ronde ‘par’ en eindige hiermee op de 3e plaats.

Marcel Ahuis betreedt hole 18 voor zijn laatste cruciale putt. Links John Minogue, rechts Declan McCarron.

Bij de heren ging John Minogue (o.b.v. een betere laatste ronde) voor het eerst samen met Declan McCarron en Marcel Ahuis in de top finale flight spelen. Marcel, favoriet met 5 slagen verschil van Declan had een stroeve start, waarin hij in de eerste paar holes ‘par’ liep. Declan kwam steeds dichterbij en benaderde Marcel na 9 holes op drie slagen. John had last van de spanning en liep na 9 holes 3 boven. Onder John liep Jim Judge goed te spelen en liep na de eerste 9 holes -4 om hem op de ranglijst te passeren.

In een laatste paar zenuwslopende holes maakte Marcel op een 17 een cruciale putt om veilig te stellen dat ‘par’ op de laatste hole genoeg zou zijn om van Declan te kunnen winnen.

Dit speelde Marcel professioneel uit om vervolgens met -14 voor het eerst het Dutch Open op zijn naam te kunnen schrijven.